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General

1. A Rapidplay game is one where all moves must be made in a fixed time of at least 15 minutes but less than 60 minutes.
2. The FIDE Laws of Chess which regulate the normal game of chess and the E.C.F.  Tournament Rules apply except where specifically modified below.

3. Only Officials and players are allowed in the playing room. All parents/guardians will be asked to leave the room. Normally the Official will not intervene, unless invited to do so by one of the two players involved in a game.  The Official, however, may point out a flag fall or illegal move.
Starting a Rapidplay Game

4. If a player is absent at the commencement of a game, he shall default that game. A half-point bye will be awarded if requested at the time of entering the Competition.

 5. The Official will decide where the clock is to be placed, but before commencing the game, the players must inspect the positions of the chessmen and the settings on the clock.  Any error cannot normally be corrected after each player has made three moves.

6. Players are not obliged to record their moves.  Where a game is being recorded, the Official must have full view of the scoresheet.

Use of the Clock

7. Only one hand shall be used to move the pieces and the same hand must be used to press the clock button.

8. The clock must not be picked up by either player.

9. Any player using undue force on a clock, after a warning by the Official, may be penalised by the loss of the game.

10.  The clocks must not be stopped except for a query requiring the presence of the Official.

Illegal Move

11.  An illegal move suffers the normal penalties of the touch-move rule.  Such a move is completed once the opponent’s clock has been started.  If either player has less than five minutes left on the clock and an illegal move is made, the Official will award the opponent two minutes for the first offence, and two minutes for a second offence.  A further offence will lead to the loss of the game.

Win On Time

12.  A player will win on time if he can stop the clocks showing that his opponent’s flag has fallen and his own has not fallen, unless the player cannot possibly checkmate, in which case the game is drawn.

13.  If both flags are down, the game is drawn, irrespective of which flag fell first.  
Claiming a Draw

14.  A player may claim a draw during the last two minutes on his clock and before his own flag falls.  He should offer a draw to his opponent.  If it is refused, he must stop the clocks and summon the Official.  The Official may then, or subsequently, declare the game drawn if he is satisfied that the opponent is making no effort to win the game by normal means.
  The Official may declare 
the game drawn even after the claimant’s flag has fallen.  If the Official considers the claim invalid he may award extra time to the opponent.

15.  After a draw has been claimed, the fact that the opponent has mating material does not necessarily mean that he will be awarded a win on time.

16. Claiming a draw under the 3-fold repetition  or 50 move rules will only be accepted if the player claiming the draw has recorded the game. However, an Official may watch the continuing game and declare a draw if he sees a 3-fold repetition.

Guidance for Players who are short of time (less than 2 mins)

1. If you are holding a position so that your opponent cannot make progress, offer him a draw.  If he rejects the offer, summon the Official.  

2. If you wish to claim that your opponent is not making progress, do so immediately you have only two minutes left.  Any later and the Official may not be able to observe enough moves to make a decision.

Guidance for Officials

1. Rule 12 ‘cannot possibly checkmate’ is defined as there being no mating possibility even with the help of the opponent.  

2. Rule 14 is the only rule which requires some chess judgement from the Official.  In positions such as where a player has a bare king blocking the opponent’s sole rook’s pawn, the Official may declare the game drawn if he believes the defending player is of adequate playing strength.

3. The Official is not expected to adjudicate a position, but he should make himself aware of the circumstances, usually by watching a few moves.  For example, if a player:

a) makes tangible progress before his opponents flag falls, he will be awarded a win.

b) makes no progress, either because of lack of ability or because of his opponents sound defence, he will not be awarded a win.

c) makes no progress because his opponent makes little effort to move, the player will be awarded a win when his opponent’s flag falls.  

4) The player who is short of time should make sufficient moves in their remaining time to allow you to judge the merits of the claim.

5) The result of games which have been cleared away should not be decided upon unless you are satisfied that the players observed the correct procedure for reporting the results, and that there is an intelligible record of the game available.  Otherwise the declared result should stand.

End of NSCA Rapidplay Rules  [Issued Jul 12]

�Players often misinterpret this phrase.  The onus is on the player to win in the time limit.  The Official will normally give the advantage to the player with time left. A player with a material advantage whose flag falls first does not automatically get a draw.  The Official will award a draw only if: the player with time left doesn’t have mating material, or is making no attempt to win.  If the player with time left is able to attack s/he will usually be awarded a win even if, had the game been able to continue, s/he could have lost. 
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